{ "title": "Boş Gebelik", "image": "https://www.gebelikbelirtileri.gen.tr/images/bos-gebelik.jpg", "date": "22.01.2024 00:41:27", "author": "Büşra Arslan", "article": [ { "article": "
Boş Gebelik, Gebelik döneminde, bir bebek sahibi olmayı beklerken birde, bir bakmışsınız' ki boş gebelik yani halk adıyla \" su bebeği \"durumundasınız. Ne kötü ne büyük hayal kırıklığı değil mi? Büyük bir ihtimalle psikolojiniz alt üst olurdu. Boş gebelik; Gebelik kesesinin boş olmasıyla meydana gelen bir sorundur.

Tanısı; ultrason cihazı ile kalp atışlarının görülmesi gereken haftalarda boş kesenin fark edilmesi ile tanı konur. Boş gebelikte, erken fark edilen bir durum olduğu için dikkat gerektiren bazı özel durumlar görülebilir. Özellikle; âdet kanamasının düzensiz görüldüğü kişilerde, yumurtlama beklenen tarihten daha sonra gerçekleşe bileceğinden, bu durum özellikle dikkate alınmalıdır. Boş gebelik ile daha öncesinde normal olan bir gebeliği birbirinden ayırt etmenin en önemli formülü; kese içinde \" yolk \" adı verilen kesenin takibidir. Yolk kesesinin varlığı gebeliğin normal olduğunu gösterir. Bir diğer formülde; kesenin ultrasondaki izlenimi olabilir. Teorik olarak son görülen adet döneminden 5 hafta sonra, Transvajinal ultrason ile fetüs görülebilir. Bunun gerçekleşmediği durumlarda da boş gebelik tanısı koymak için acele etmek yanlış bir durum olabilir. Bu gibi durumlarda, en azından bir hafta bekleyerek yeterli bilgi edinmek gerekir. Düşük gebeliklerin, yarısından fazlasının nedeni boş gebeliktir. Boş gebelik, döllenen yumurta, tüplerdeki yolculuğunu tamamlaması ve rahim duvarına tutulması ile gelişen hücrelerin gebelik kesesini oluşturmasıyla ortaya çıkmaya başlar. Buraya kadar her şey normal gider. Normal olmayan şey ise bu kesede embriyo oluşmamasıdır.

Boş gebelik belirtileri ise; normal bir erken gebelik gibidir, belirtileri aynıdır, kanama ve kramplar görülür. Zaman zaman hafif kahve rengi akıntılar meydana gelir. Fakat bu, durumu ayırıcı bir özellik olamaz. Sadece kişi ultrason sayesinde, kesenin içinde embriyonun ve kalp atışlarının olmadığı fark edilene kadar boş gebelik olduğu söylenemez.

Boş gebeliğin nedenleri ise; genelde\" kromozoma l\" sorunlardan kaynaklanan bir durum olarak düşünülür. Fakat, bu durum kalıtsaldır anlamına gelmez. Sadece gebeliğin kalite düşüklüğü veya anormalliği söz konusu olur. Geçmişte düşük yapan kadınların, boş gebelik ile ilgili bir bilgiye sahip değillerdi. Oysa günümüzde ultrason cihazları ve Uzman hekimler sayesinde bu tür sorunlar rahatlıkla tespit edilip, zamanında önlem almanın mümkün olduğu hale gelmiş durumdayız. Özellikle; bu gibi durumlarda ilk gebeliğinde karşılaşan anne adayları haklı olarak endişe duyarlar. Oysaki bir sebep bulabilmek için arka arkaya 2-3 kez düşük yapmış olmak gerekir.

Tedavisi ise; en iyi kurtuluş yolu gebeliğin kürtaj ile bitirilmesidir. Bunun dışında henüz alternatif üretilmemiştir. Kürtaj, boş gebelik tanısı konulduktan en kısa sürede yapılmalıdır. Kürtajdan sonra anne adayları yeniden gebe kalmalarında bir sakınca yoktur.

" } ] }