{ "title": "Gebelik Diyabeti", "image": "https://www.gebelikbelirtileri.gen.tr/images/gebelik-diyabeti.jpg", "date": "21.01.2024 08:29:48", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gebelik diyabeti, gebelikte ikinci trimesterde ya da sonrasında ortaya çıkan şeker hastalığıyla yaşanır. Buna gestasyonel diyabet de denir. Gebelikte fetusun gelişmesi için, glikoz metabolizmasında değişimler olur. Plasenta tarafından salınan HPL hormonu fetusa yeteri kadar glikoz gitmesini sağlamak amacıyla, kan şekerinin düşmesini sağlayan etki mekanizmasını frenler. Bu durum gebelikte doğal hiperglisemi eğilimine neden olur. Bazen ileri boyutlara varan bu sorun, HPL hormonunun etkinliğinin arttığı 24. Haftayla birlikte gebelik diyabetine yol açabilir.

Gebelik diyabeti kimlerde etkili olur?

Gebelikte anne adaylarının yaklaşık %5 kadarında diyabet etkili olabilir. Bu dönemde başlayan şeker hastalığının yaklaşık %90 oranı gestasyonel diyabet etkisi gösterir. Gebelik diyabeti görülme olasılığı yüksek olan anne adayları ise;
Gebelik diyabeti teşhisi nasıl yapılır?

Gebelik diyabeti tanısı konulan anne adaylarında risk faktörü olmadığından, gebeliğin 24. İle 28. Haftaları arasında diyabet tarama testi yapılmalıdır. Bazen anne adaylarında gebelik öncesinde de şeker hastalığı olabilir. Ancak gestasyonel diyabet gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığıdır. Bunun tanısı 24. Haftadan itibaren uygulanan tarama testiyle belirlenebilir.

Gebelik diyabeti önceden tanısı yapılmamış, herhangi bir belirtisi olmadan gebelikte glikoz değerlerinin yükselmesiyle ortaya çıkar. Tarama testinde 100 gram glikoz ile kesin tanısı yapılabilir.

Gebelik diyabeti riskleri nelerdir?

Tanı konulan gebe kadınlara uygun diyet uygulanmalı ya da insülinle kan şekeri kontrol altına alınmalıdır. Bu sorunda normal şeker hastalarının kullandığı haplar kullanılmaz. Bu önlemler alınırsa, gebelikte ve doğumda bebeğin karşılaşacağı sorunlar önlenmiş olur. Gebelik diyabeti kontrol altın alınmadığında, annede böbrek enfeksiyonu, oldukça dirençli vajinal mantar sorunu gibi rahatsızlıklar yaşanabilir. Diyabet bebeklerde anomali riski oluşturmaz. Fakat kan şekerindeki bu dalgalanmalar nedeniyle bebeğin ani şekilde kaybedilme olasılığı bulunur. Bebekler fazla doğum kilosuyla doğabilir, amnios sıvısı fazlalaşır. Doğumda bebekte oksijensizlik belirtisi görülebilir. Bu nedenle gebelik diyabeti mutlaka teşhis edilerek, kontrol altına alınmalıdır.
" } ] }