{ "title": "Gebelik Egzersizleri", "image": "https://www.gebelikbelirtileri.gen.tr/images/gebelik-egzersizleri.jpg", "date": "20.01.2024 13:43:00", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Gebelik egzersizleri, Egzersizler sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmakla birlikte belli kurallara uyulursa gebelik sırasında da yapılabilir. Gebelik sırasında yapılacak egzersizler dolaşım ve solunum sisteminin daha iyi çalışmasına katkıda bulunmaktadır. Egzersiz yapan anne adaylarında gebeliğe bağlı şikâyetler olan uykusuzluk, bel ağrıları, bacaklarda kasılmalar ve varis gibi belirtiler daha az görülmektedir. Gebelikte düzenli şekilde egzersiz yapılması sezeryanla doğum riskini azalttığı görülmüştür. Anne adayının doğum sonrası toparlanma ve kendine gelme süresinde kısalma, nihayetinde doğum sonrası kilo vermesi daha kolay olmaktadır. Gebelik dönemlerinde egzersiz yapan anne adaylarının bebeklerinin gelişimlerinin daha iyi olduğuna dair birkaç yayın bulunmakla beraber bu yayınların sayısı ve incelenen olgu sayısı yorum getirebilmek için yeterli değildir.

Gebelikte egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Anne adayı gebeliği süresinde egzersiz yapmayı düşünüyorsa, ilk olarak doktoruna iletmeli ve doktorun tavsiye ettiği şekilde egzersizleri yapmalıdır. Egzersiz yapan anne adayı beslenmesine dikkat etmelidir. Yapılan egzersizin niteliğine uygun ve mevsimle uyumlu kıyafetlerle egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz yapmaya karar verdiyseniz düzenli olarak yapmanız gerekir, fırsat buldukça yapılan egzersizler faydalı olmamaktadır. Egzersizler esnasında vücut ısınız 38 dereceyi geçmemesi gerekir. Nabız hızınız egzersiz yaparken 140'ı geçmemesi gerekir. Egzersiz yaparken yatar pozisyondan ayağa kalkış esnasında dikkatli olunması gerekir. Gebeliğin ikinci yarısından itibaren özellikle sırt üstü pozisyondayken tansiyonunuzda ani düşmeler meydana gelebileceği unutulmamalı, bu dönemden itibaren sırtüstü pozisyonunda yapılan egzersizlerin sureleri oldukça kısa tutulmasında yarar vardır. Gebelik ilerledikçe anne adayının ağırlık merkezi önemli değişiklik olmaktadır. Özellikle gebeliğin ikinci döneminde dengenizi daha kolay kaybedebileceğiniz aklınızdan çıkmaması gerekir.

Gebelik egzersizleri

Bağdaş kurularak oturulur. Vücudunuz dik olacak şekilde başınızı öne ve arkaya on kere eğin. Aynı hareketi bu sefer ellerinizi başınızın arkasında birleştirerek on kere daha tekrarlayın, bu hareketle boyun kaslarınızı gerdirmiş olacaksınız.
" } ] }