{ "title": "Gebelik Hesaplama", "image": "https://www.gebelikbelirtileri.gen.tr/images/gebelik-hesaplama.jpg", "date": "21.01.2024 08:27:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Gebelik hesaplama, gebelik sürecinde tahmini doğum tarihinin tespit edilmesinde önemli bir etkendir. Ayrıca gebeliğin takibi açısından, anne karnında olan bebeğin genel sağlık durumunun izlenmesi açısından gebelik hesaplama önem taşır. Çünkü gebelikte belirli dönemlerde yapılması gereken tarama testleri vardır. Bu testlerin olması gereken haftalarda yapılması gerekir. Bebeklerde olabilecek gelişimle alakalı herhangi bir geriliğin, ayrıca genetik hastalıkların yapılan testlerle belirlenmesi mümkündür. Hem bebeğin anne karnındaki gelişimini hem de doğumun sağlıklı bir şekilde olmasını sağlayacak bir etkendir. Ayrıca bebeğin doğum tarihinin anne babanın istediği bir dönemde olmasını sağlar. Planlı olmayan gebeliklerdeki hesaplama için, tahmini doğum tarihinin tespit edilmesinde ise bazı kriterler vardır. Her detay dikkate alınsa da bazen doğum tarihinin belirlenmesi tahmini olur. Bunun nedeni gebelik sırasında pek çok etken doğumun ne zaman olacağını etkiler. Buna rağmen gebelik hesaplama yoluyla tahmini doğum tarihinin belirlenmesi oldukça faydalıdır.

Gebelik hesaplama ile tahmini doğum tarihinin belirlenmesi

Gebelik dönemi yumurta hücresinin rahimde ya da döllenme kanallarında döllenmesini takip eden ortalama 40 haftalık zamanı kapsar. Bunun hesabı anne adayının son adet döneminin başlangıcından itibaren 40 haftadır. Bu yüzden tahmini doğum tarihi hesabında 40 hafta göz önüne alınır. Ancak doğumlar genellikle göz önüne alınan 40 haftadan daha önce 37 ve 40. Haftalar arasında gerçekleşir. Nadir olarak 41-42 haftaya sarkabilir. Gebeliğin normal olarak erkek spermi ve kadın yumurtasının döllenmesiyle başladığı kabul edilmektedir. Gebelik hesaplama işleminde ay kullanılmaz. İnsanlarda gebeliğin normalde 280 gün olduğu kabul edilir. Bu süreç 40 haftayı tamamlar. Tahmini doğum tarihi hesabında da kadının gördüğü son adet günü dikkate alınır. Her ne kadar bu tarih tahmini olarak da dikkate alınsa, anne adayı ve gebeliği takip eden doktor açısından çok önemlidir. Çünkü doğumun ne zaman olacağı tahmini olsa da bilinir.

Gebelik hesaplama ile belirlenen tarihte doğum olmazsa

Tahmini doğum tarihinin hesaplanmasında anne adayının son adet gördüğü gün başlangıç kabul edilerek, ileriye doğru 40 hafta dikkate alınır. Genellikle son adet tarihi tam olarak bilinirse, belirlenen doğum tarihinde önemli bir değişiklik olmaz. Eğer adet tarihinde bir şüphe olursa, bu durumda yapılan ultrason tetkiklerindeki ölçümler değerlendirilerek, gebe kadın için düzeltilmiş doğum tarihi hesabı yapılır. Gebelikte ilk aylarda yapılan ultrason tetkikleri sırasında, kâğıt ve resimler kullanılır. Bunların dikkatli bir şekilde saklanması tavsiye edilir. Çünkü doğumun gerçekleşmesinde olası bir aksaklık olursa, bunlara başvurulabilir. 40 hafta dolmasına rağmen doğum olmazsa, bu ölçümler incelenir. Bazı testler yapılarak, gebeliğin güvenli bir şekilde devamı sağlanabilir. Bu durumda 41 ve 42. Haftalara kadar beklenmesi mümkün olabilir. Aksi halde müdahale edilerek, doğum olması sağlanabilir.

Gebelik hesaplama nasıl olur?

Tahmini doğum tarihinin hesabında kullanılan gebelik hesaplama için, Nagele yöntemi kullanılır. Bu yöntemde kadının son âdet kanamasının başladığı tarihe ilave edilen 7 günden geriye doğru 3 ay gidilir. Bu gebeliğin haftasını ve tahmini doğu tarihini belirlemeye yardımcı olur. Elde edilen tarih doğumun olması gereken en son tarihtir. Ancak genellikle bu tarihten önce doğum olur. Bu yüzden kadınların âdet kanaması günlerine dikkat etmesi gerekir. Gebelik takibinde ve bebeğin sağlıklı gelişiminde bu unsur oldukça önemlidir.

Örnek gebelik hesaplama

Kadının son adet tarihi 10 Temmuz olduğunda, tahmini doğum tarihi hesabı şu şekilde yapılır;
Önce son adet tarihine 7 gün ilave edilir.

10 + 7 = 17 Temmuz.

Daha sonra bulunan tarihten 3 ay geriye gidilir.

17 Temmuz'dan 3 ay geriye gidildiğinde Nisan ayı bulunur ---> 17 Nisan tarihi kadının tahmini doğum tarihi olarak değerlendirilir. Elbette Nagele yöntemiyle yapılan bu gebelik hesaplama son âdet kanamasının ilk gününü bilen kadınlar için uygulanabilir.
" } ] }