{ "title": "Gebelikte Mide Yanması", "image": "https://www.gebelikbelirtileri.gen.tr/images/gebelikte-mide-yanmasi.jpg", "date": "20.01.2024 11:37:02", "author": "Guner Gültekin", "article": [ { "article": "Gebelikte mide yanması, Hemen hemen her gebelikte yaşanan mide yanması, gebelikte hormonların değişip arması, rahmin büyüyüp mideye baskı yapması sonucunda mide yanması, mide ekşimesi olmasına neden olmaktadır. Artan hormonlardan dolayı midenin yemek borusu ile birleştiği bölgedeki giriş gevşer. Buradan mide asidi yemek borusuna rahatça geçerek yukarı kaçar ve yanma ekşime gibi rahatsızlıklara neden olur. Buna reflü de denilebilir. Reflü gebe olmayan insanlarda da sık sık görülen yaygın bir hastalıktır. Fakat hamilelerin hepsinde bu şikâyet yaşanır. Sadece yanma olmayabilir. Bununla birlikte mide ağrısı mide ekşimesi ve ağza acı su gelmesi ile de seyredebilir. Gebelikte mide yanmasının önüne geçmek kısmen mümkündür. Tamamen geçmese de azaltılabilir.

Bunun için yemek alışkanlıklarının biraz değişmesi gerekmektedir. Gebelikte çikolata, kahve, asitli içecekler, limon sirke, işlenmiş etlerden uzak durulması gerekir. Bazı durumlarda mide için doktorun verdiği şuruplar yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle kendi kendimizi tedavi etme yöntemlerini denemek de yarar vardır. Her öğünde tıka basa yemek yemek yerine, öğünleri çoğaltıp porsiyonlar azaltılmalıdır. Bol bol su içmek reflünün önüne geçebilir. Bu nedenle yemek esnasında bolca su tüketilmesi önerilir. Baharatlı, aşırı yağlı kızartma türü yemeklerden kaçınılmalıdır. Sigara kesinlikle içilmemelidir. Karına ve mideye baskı yapacak sıkacak giysilerden kaçınılmalı, rahat kıyafetler iç çamaşırları tercih edilmelidir. Yüksek yastık kullanmakta fayda vardır, bu yöntem gebede bulantı var ise onun da önüne geçebilir. Yemeklerden sonra sakız çiğnenmemeli, sakız, tükürük bezlerini çalıştırdığından dolayı mide asidini fazlalaştıracaktır.

Yatmadan önce yemek yenmemeli yemekten en az bir iki saat sonra uzanılmalıdır. Sebzeleri öğüterek yemek ve fazla kilo almamakta gerekir. Yatmadan önce ılık ve az şekerli süt içmekte mideyi rahatlatan etkenlerdendir. Yemekten sonra eğilmekten kaçınılmalıdır. Yemek yenilirken çok çiğnenmelidir Bazı gıdaları haşlanmış tüketerek de bu şikâyetlerden kurtulmak mümkündür. Bu gıdaların başında haşlanmış karnabahar gelmektedir. Karnabahar mideyi asit saldırılarından korumaktadır. Çiğ patates suyu da mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi robottan geçirip suyunu içmek rahatlatacaktır. Maden suyu ve zeytinyağı içmekte doğal yöntemlerden biridir. Ekmek kızartılarak tüketilir ise midedeki asidi kurutmuş oluruz. Bütün bunları yapıp eğer rahatlama olmuyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.
" } ] }